W spiżarni, kredensie i piwniczce...

     Noc Muzeów to wyjątkowy czas, kiedy muzea i galerie w całej Polsce udostępniają oglądającym swoje wnętrza całkowicie za darmo lub za drobną opłatą. W wydarzenie angażują się także instytucje kultury oraz działające przy nich zespoły. Na zaproszenie Muzeum Saturn w Czeladzi, 20 maja 2018 r. Zespół Śpiewaczy KGW w Leśniakach aktywnie włączył się do udziału w 8. Czeladzkiej Nocy Muzeów.
     Tegorocznym tematem przewodnim Czeladzkiej Nocy Muzeów była tradycyjna kuchnia dworska i wszystko, co z nią związane. Goście muzeum mogli zapoznać się z wystawą „Alchemia kuchni”, która skupia się na procesach przygotowywania i przechowywania produktów. Prezentowane były również dawne naczynia i urządzenia pozwalające na przeprowadzenie tych jakże prostych, acz niezbędnych w kuchni czynności.
     Jedną z wielu atrakcji, które czekały na uczestników tej imprezy był występ Zespołu Śpiewaczego KGW w Leśniakach. Przed licznie zgromadzoną publicznością członkowie zespołu wykonali pieśni i przyśpiewki ziemi siewierskiej, które tematem nawiązywały do kuchni staropolskiej.
     Oprócz spotkania z folklorem odwiedzający muzeum mieli możliwość skosztować pysznych potraw przygotowanych przez członków zespołu. Na suto zastawionych stołach pojawiły się potrawy wykonane zgodnie z recepturami naszych babć. Można było posmakować: tradycyjnych ciast drożdżowych i kruchych z rabarbarem, serem, makiem, baby oraz rogaliki, twaróg biały z konfiturami i miodem z siewierskiej pasieki, bardzo słodki kompot z rabarbarem, a dla kontrastu śliwki w occie i zaczyn na żur. Ogromnym zainteresowaniem cieszyły się przygotowywane na tzw. ruszanym cieście racuchy z jabłkami, a ich zapach roznosił się po całym muzeum. Dla urozmaicenia menu na smakoszy czekały borowiki i rydze marynowane w occie.
     Podczas Nocy Muzeów goście mieli także okazję spróbować swojskiego chleba z tradycyjnym dla kuchni słowiańskiej domowym smalcem ze skwarkami, cebulą, czosnkiem i ziołami i do tego ogórki.
     Wydarzenie to stanowiło bardzo dobrą okazję do zapoznania zgromadzoną publiczność z tradycjami, pieśniami i potrawami ziemi siewierskiej.